Bio Els

Bio Els

 

Els Demesmaeker, 08-02-1969, Organisatiefluisteraar.

Opgeleid als Master Arbeids-en Organisatiepsychologie , Certified Coach , Gestalt – Psychotherapeut, Organisatiecoach , Systemisch coach en Organsiatie-opsteller.

Mijn missie

Ik help ondernemers, CEO’s en managementteams om hun organisatie van binnenuit te laten groeien. Het is mijn kracht om de leider als mens te ontwikkelen door een spiegel voor te houden. Medewerkers moedig ik aan om in kwetsbaarheid en openheid samen te werken. Zo help ik organisaties om met betrokkenheid van iedereen hun missie te realiseren. Professionals die zoeken naar zingeving in hun leven en loopbaan begeleid ik als life-coach.

Ik wil verbinden wat niet verbonden is. Waarachtigheid brengen. Mensen met zichzelf en met mekaar verbinden zodat ze hun eigen potentieel en dat van de organisatie ten volle kunnen waarmaken. Ik krijg er een kick van als in een team, tussen mensen plots een vonk overslaat en er echt contact van mens tot mens ontstaat . Omdat er dan ook de energie en de goesting ontstaat om samen iets te realiseren.

Ik hou ervan om samen met de ondernemer of HR-verantwoordelijke een aanpak uit te werken om de organisatie te laten groeien en die aanpak mee te helpen implementeren. Ik maak daarbij graag gebruik van nieuwe inzichten uit mijn vakgebied. Samen creëren en evolueren is wat ik het liefste doe.

Ik werk graag voor innovatieve organisaties, met kenniswerkers die een cultuur van leren en echtheid willen creëren.

Voor mijn persoonlijke groei volg ik zelf heel regelmatig opleiding en supervisie, omdat ik zelf graag bijleer en bewust wil blijven van wat mij drijft en wat me belemmert.

Mijn levensloop

In mijn vak ben ik als mens het belangrijkste instrument. Het begeleiden van mensen vraagt dat ik me zelf kwetsbaar en lerend opstel. Wat ik nu beteken voor leiders en organisaties heeft zijn basis in alle levens-en werkervaringen die me gevormd hebben. Daarom vertel ik er wat meer over.

Als kind al was ik gevoelig aan de omgang tussen mensen en had ik een sensor voor spanningen of onrechtvaardigheid. Vanuit deze fascinatie wat mensen drijft ging ik psychologie studeren. Ik koos voor Arbeids-en Organisatiepsychologie, omdat ik toen al aangetrokken was tot het bedrijfsleven en wilde werken in een opbouwende omgeving waar niet het herstellen, maar het creëren voorop staan.

Ik mag starten bij CANON als opleidingsverantwoordelijke. Ik leer over hoe mensen leren , ik leer zelf training in mekaar steken. Ik leer hoe verkopers en marketeers denken. Ik leer alle facetten van het HR vak.

Na vijf jaar krijg ik een telefoontje om bij MICROSOFT België als HR manager te starten. Dit is de job waar ik altijd van droomde, dus ik doe het. Na een maand valt mijn Nederlandse manager uit met Burn out. Ik ben aan mijn lot overgelaten en ik vecht, doe de job. Schakel gevoel uit want zo heb ik dat geleerd. Ik zie weinig contact tussen mensen, er wordt veel gemaild en weinig gepraat. Ik voel dat er iets mist maar kan het nog geen naam geven. Ik ga wel op zoek naar een opleiding voor leidinggevenden.

Zo leer ik André Pelgrims kennen, hij is een van de pioniers in leiderschaps- en organisatie ontwikkeling in Vlaanderen. Hij vertelt iets helemaal anders dan het geijkte plaatje. Weg van modellen en hoofd. Ik werk met hem samen om ons managementteam te begeleiden. In dat traject word ik met mezelf geconfronteerd. Hoe ik mezelf isoleer door me niet kwetsbaar te tonen. Ik leer er dat ik enkel kan groeien als leider door aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Ik besef ook dat mijn droomjob niet de job is waar ik als mens best in pas. De harde kant van HR ligt me niet. Ik haal energie uit mensen ontwikkelen en begeleiden. Organisaties menselijker maken. Ik droom ooit te kunnen wat André doet. Om dat te kunnen, heb ik zelf nog een weg af te leggen.

Het is een moeilijke beslissing, maar ik neem ontslag en schrijf me in voor de vierjarige opleiding Gestalt-therapie. Vanuit mijn droom om mensen te coachen wil ik naar de basis, mezelf ontwikkelen om anderen te kunnen ontwikkelen. Het is een persoonlijk groeiproces waarin ik afdaal van hoofd naar hart. Ik leer dat verbinding met anderen pas ontstaat wanneer ik vanuit mijn gevoel spreek. Voorbij het veilige muurtje van ratio en controle. Enkel vanuit mijn hart kan ik de ander in beweging brengen. Deze ervaring is de rode draad geworden in al wat ik doe.

Intussen ben ik gestart bij QUINTESSENCE waar ik mijn eerste stappen zet als professioneel coach in organisaties .

Een paar jaar later start ik in bijberoep mijn privé praktijk als life-coach. De eerste ervaring als ondernemer.

Het smaakt naar meer en in 2006 start ik volledig zelfstandig AMAZO op . In het begin ligt mijn focus op personal coaching, gaandeweg komen er vragen naar leiderschapstraining. Mijn partner Gaston stapt als trainer vier jaar later mee in de zaak, samen begeleiden we leiderschapstrajecten waarmee we onze complementariteit benutten: ik teken het ontwikkeltraject uit met de klanten, begeleid individuele coaching en co-train in de leiderschapsopleidingen en teamcoaching. We zijn erg geïnspireerd door Lencioni en zijn model van teamwerking. We begeleiden teams naar meer kwetsbaarheid als basis voor vertrouwen en een cultuur van openheid en feedback.

‘Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van creativiteit en innovatie’ B Brown

Na een aantal jaren voel ik de aandrang om nog meer mijn coachende stijl in te brengen in het werk met teams en organisaties. Ik besef dat ik sterkst ben als ik van binnenuit in de organisatie de puzzelstukken kan samenbrengen, de stakeholders kan beïnvloeden. In de opleiding Organisatiecoaching met Philippe Bailleur krijg ik een voorbeeld te zien van een begeleider die zijn hele persoon en zijn kwetsbaarheid inzet in het proces. Het inspireert me. Ik leer er de parallel tussen het coachen van een mens, een team, een organisatie. Het maakt me duidelijk dat ik hier verder mee wil.

Ik voel hoe het klopt. Bij een aantal KMO’s , start ups en scale-ups werk ik nauw samen met CEO en management team om de organisatie te begeleiden in haar groeispurt. Ik hou van de spirit van het ondernemerschap en de leercultuur.  Ik kan al mijn kennis inzetten van organisaties als teamcoach, organisatiecoach  en leiderschapscoach.

Intussen is maatschappelijk de beweging naar zelfsturende teams volop ingezet. Ik maak kennis met Frederic Laloux en de principes van zelfsturing die hij toelicht in zijn baanbrekend boek, Reinventing Organisations. Ik volg een opleiding Sociocracy 3.0 en pas de principes toe in de start-ups en IT bedrijven die ik begeleid. Het past helemaal bij wie ik ben. Al experimenterend verder ontwikkelen, mensen rond een purpose laten samenwerken, ieder vanuit zijn kracht.

Tegelijk wordt duidelijk dat ik mijn eigen pad moet kiezen. Net als bij Microsoft leer ik ook hier weer dat afscheid nemen soms de enige manier is om verbonden te blijven met jezelf. De samenwerking binnen AMAZO groeit uit mekaar en het is tijd voor mijn eigen verhaal. Ik voel me sterk aangetrokken tot de intuïtive , ervaringsgerichte benadering van het systemische coachen en volg de jaaropleiding Organisatie-opstellingen bij Bert Hellingerinstituut in Amsterdam. Net als families zijn ook organisaties onderhevig aan een aantal wetmatigheden. Door daar doorleefd inzicht in te krijgen kan je belemmerende patronen ontrafelen en verandering op een duurzame manier brengen.

De puzzelstukken vallen nu in mekaar: ik ben Organisatiefluisteraar. Ik voel wat er in de onderstroom leeft en geef inzicht hoe structuren en processen de organisatie helpen of belemmeren in haar groei. Ik hou leiders een spiegel voor en druk op pijnpunten, als een acupuncturist. Ik begeleid mensen en organisaties van binnenuit en op eigen kracht naar verdere ontwikkeling. Dat is wat me drijft.

Koffie drinken?
Wil je weten wat er echt speelt in jou, in je team, in je organisatie? Ben je bereid ernaar te kijken zodat je met meer kennis en vrijheid keuzes kan maken? Geloof je dat zijn belangrijker is dan doen? Wil je terug meer betrokkenheid in je organisatie of in je werk ?
Nodig me uit om eens samen koffie te drinken, om te luisteren, te verkennen wat je bezig houdt, je wat inspiratie te geven. Zonder verplichting.

Partnerships
Ik werk graag samen met collega’s die me aanvullen en die vanuit dezelfde basiswaarden werken. Elk op zijn sterkte, zodat jij het beste van ieder krijgt.
Voor leiderschapstrajecten werk ik  samen met Anita Michgelsen van PRESENCE-organisatiecoaching
Voor strategiesessies werk ik samen met met Marc Vanderheyden van THE SCALE-UP GARDEN.